Ahora todo el mundo twistea... ¿tú aún no?

lunes, 17 de diciembre de 2007

Conocer el juego... conocer la lengua

Este próximo fin de semana estaremos en el VII Ayudar jugando - III Encuentro de Juegos de Mesa en Barcelona, acercando el juego a todos aquéllos que quieran conocerlo un poco más, a través de actividades guiadas en castellano y catalán: partidas de 2 a 4 jugadores y partidas de exhibición, en la que el público asistente podrá medirse frente a dos grandes campeones, Joan Ramon Manchado (bicampeón mundial y tricampeón de España en castellano y campeón mundial en catalán) y Miguel Rivera (subcampeón mundial y campeón de España y Máster en castellano).

Los sábados 12 y 19 de enero, estaremos compartiendo en Girona y Lloret respectivamente, en dos encuentros de Voluntaris per la llengua con el juego, a través de actividades en catalán.

TROBADA DE SCRABBLE DE VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
Dissabte, 12 de gener, d'11 a 1. Centre Cívic Pla de Palau; c. Saragossa, 27 – Girona


Ens aproparem a aquest joc de paraules i descobrirem que pot ser una eina més en l'aprenentatge de la llengua catalana.

Per jugar, s'agafen set fitxes de la bossa i es pugen al faristol. Hem d'anar combinant les set fitxes amb l'objectiu de trobar les paraules que poden amagar-se en cada combinació.

Després, una vegada hem trobat una bona paraula, aquesta s'ha de posar al tauler, fent passar alguna de las fitxes per la casella central. Després de col·locar cada paraula al tauler, hem de tornar a treure fitxes de la bossa fins a tornar a tenir-ne set al faristol.

Totes les noves paraules s'han d'encreuar o recolzar amb les que ja hi ha col·locades.

Cada fitxa té una puntuació diferent, en relació a la seva frequència d'aparició a la llengua (així, les que més valen són les consonants menys utilitzades i les de menys valor són les vocals). Amés, al tauler hi ha algunes caselles que multipliquen per dos o per tres el valor de les lletres o les paraules que col·loquem damunt d'elles.

Cada una de les paraules que es jugui ha de voler dir alguna cosa. Es poden formar noms, verbs, adverbis, totes les conjugacions verbals, plurals... No són vàlids els noms propis i, finalment, qualsevol dubte al voltant de la validesa d'una paraula es resol amb l'ajut del diccionari.

Amb la primera activitat ens aproparem al coneixement del joc i del tauler mitjançant un joc col·lectiu, en el qual mirarem de trobar les paraules de més lletres en diversos faristols i veurem quines són les millors maneres de col·locar-les damunt del tauler.

Després, posarem en pràctica allò que hem après jugant partides per parelles, amb l'ajut dels monitors que hi haurà i, com no, del nostre amic i jutge que mai s'equivoca: el diccionari.

¡Us hi esperem!

I, per anar fent boca... quines paraules de set lletres pots trobar tot jugant, en aquestes tres combinacions? No dubtis a venir i dir-nos les teves solucions.

A A O B D R T
A E U G J M R
A A A U L P R

I, si vols saber una mica més del joc en català, aquí pots consultar el reglament de joc i, a la secció d'enllaços del blog del Club Scrabble El Prat (aquí), pots apropar-te als diferents grups de joc en català i castellà.

No hay comentarios: